Культурно-символічна картина світу латинського християнського Середньовіччя: власне культурний вимір. Частина I - Svatko, Yuriy (Наукові записки НаУКМА. Філософія та релігієзнавство, 2022)
Стаття – продовження попередньої публікації автора в цьому виданні, присвяченої культурно-символічній картині світу латинського християнського Середньовіччя. Цей, другий, текст відтворює історичну «картинку» доби з наголосом не на онтологічному, а на її культурному виразі. Автор як філософ зосереджений не так на «факті» (це справа істориків), як на «смислі», опікуючись смисловим моделюванням доби як феномену культури. Представлено першу частину дослідження, присвячену середньовічній культурі врядування як символічній культурі владних соціальних стосунків. У Преамбулі з огляду на «тканинно-текстову» міфологему «людина – текст – світ» окреслено концептуальне тло дослідження, запропоновано останню авторську редакцію загальної формули середньовічної культурно-символічної картини світу як картини історії культури особистісного спасіння, конкретизовано предмет дослідження і визначено коло попередників-«провідників». У § 1 розглянуто роль і значення «вертикалі спасіння» та її священної природи для християнської свідомості. Визначено тварні засади трансформації вертикалі в символічну ієрархію середньовічного соціуму. З урахуванням ключових філософських і власне правових памʼяток доби проілюстровано концепцію Середньовіччя як доби абсолютизації чистої Ідеї, отже, абсолютизації особистісного буття. У § 2 розглянуто питання ієрархії, влади і свободи з огляду на їхні рівні та можливості реалізації в середньовічному суспільстві. Вирішено проблеми соціальної персоналізації «верхніх» і «нижніх» пожильців символічної ієрархічної драбини, стосунків між ієрархічними щаблями, логіки їхнього «заповнення» та порівневої свободи середньовічної людини на шкалі «владарювання – покора». Зафіксовано «епохальний» статус християнина як духовно вільної людини.