Філософсько-антропологічні студії в НаУКМА: проблема морально-етичної природи людини - Mykhailov, Dmytro (Наукові записки НаУКМА. Філософія та релігієзнавство, 2018)
З-поміж досліджень, що здійснювалися на базі кафедри філософії та релігієзнавства Національного університету «Києво-Могилянська академія» з часу її заснування (1992), значне місце належить філософсько-антропологічній проблематиці. Автор статті зосереджує увагу на такому важливому філософсько-антропологічному питанні, як морально-етична природа людини, й аналізує низку репрезентативних праць києво-могилянських дослідників, у яких це питання набуває, на його думку, доволі плідної розробки. У першій частині статті йдеться про висвітлення відповідної проблематики в контексті вивчення Кантової антропології та філософії Ніцше. Об’єднуючи ці два сюжети спільною перспективою, автор намагається, з одного боку, унаочнити ключові елементи Кантового критичного підходу до морально-етичної природи людини, а з іншого – вказати на інтелектуальний потенціал Ніцшевої думки для сучасних антропологічних студій. У другій частині статті запропоновано ще одну, більш сучасну антропологічну перспективу, що має назву «антропологія техніки». Цю частину дослідження присвячено аналізу засадничих механізмів впливу сучасної техніки на моральну поведінку людини. У межах зазначеного підходу техніка постає як реальний дієвець, який уможливлює, впливає (а подекуди й визначає) поведінку суб’єкта. Матеріал надійшов 12.02.2018