Спекулятивний реалізм у контексті сучасної філософської думки - Korchevnyi, Vasyl (Наукові записки НаУКМА. Філософія та релігієзнавство, 2021)
На прикладі філософів, що передовсім асоціюються зі спекулятивним реалізмом (Ґрема Гармана, Квентіна Меясу, Іена Гамільтона Ґранта і Рея Брасьє), автор статті досліджує місце цього явища в контексті сучасної філософії. Дискурси щодо цих мислителів структуровано відповідно до центральних тенденцій, або мотивів, філософської думки, дотичних до спекулятивного реалізму. Показано, що цими тенденціями є реалізм, антикантіанство, матеріалізм, антиантропоцентризм і увага філософії до математичних і природничих наук. Вони становлять констеляцію дискурсів, у межах якої функціонує вислів «спекулятивний реалізм». Водночас ці тенденції потребують уточнення щодо кожного з представників спекулятивного реалізму. Запропонована у статті його контекстуалізація розміщує спекулятивний реалізм у межах спекулятивного зсуву, або спекулятивного повороту, що відбувається в сучасній континентальній філософії. Цей зсув полягає у зміні ставлення у філософській спільноті до питань про «реальність саму по собі», про «Велике Зовнішнє». Релевантність таких проблем відновлюється, і вони стають предметом все нових реалістичних і спекулятивних проєктів. Матеріал надійшов 06.09.2020